漳州市 2020 届高中毕业班第二次高考适应性测试

英语试题参考答案 (解析版)

第一部分 听力

- 1.A 2.C 3.A 4.B 5.A 6.C 7.A 8.C 9.B 10.B
- 11.A 12.C 13.B 14.C 15.B 16.C 17.B 18.A 19.B 20.C

第二部分 阅读理解

21.B 22.C 23.D 24.C 25.A 26.D 27.C 28.B 29.D 30.A

31.B 32.C 33.A 34.D 35.B 36.E 37.B 38.C 39.G 40.D

A 篇是一篇应用文。短文广告了 Camp Odayin 营地提供的一些夏令营的相关信息。

【21 题详解】B

细节理解题。由 Winter Camp 中的"This camp is for children who have attended Residential Camp or Day Camp before."可知,这个营地是为以前参加过 Residential Camp or Day Camp 的 孩子准备的。所以 Winter Camp 是为以前的露营者准备的。故选 B 项。

【22题详解】C

细节理解题。由 Family Camp Hosted in Camp Lake 中的"Camper registration is available online in late August."可知,露营者可于八月底在网上登记。你可以如果你选择 8 月 28 日注册,你可以去 Camp Lake。故选 C 项。

【23 题详解】D

细节理解题。由 Residential Camp 中的"The approval by the Camp Odayin Director is necessary." 可知,奥达因营地主任的批准是必要的。所以 Residential Camp 特别之处在于这需要营地领导的批准。故选 D 项。

B篇是一篇记叙文。讲述了国家地理通过摄影师拍摄鲸鱼活动唤起人们对其的保护意识。

【24 题详解】C

细节理解题。根据第二段内容 Skerry free dives – which means no scuba tanks, no equipemtn except his fins, mask, and camera ...可知答案为 C。

【25 题详解】A

猜测词义题。根据文章第三段内容 their ranks have been thinned by whaling, overfishing ...以及并列结构 either vulnerable or endangered 人们对鲸鱼的保护远远不够,易遭受攻击。可知答 案为 A。

【26 题详解】D

细节理解题。根据第三段 Still, their ranks have been thinned by whaling, overfishing, and other contact with humans.可判断鲸鱼的数量在下降,答案为 D。

【27题详解】C

推理判断题。这篇文章讲了国家地理通过拍摄鲸鱼的活动来唤醒大家的保护意识。故选 C。 C 篇是一篇记叙文,通过郁金香的秋种春长,来表达对生活的希望之情。

【28 题详解】B

细节理解题。根据第一段两句可知作者不擅长园艺。故选B。

【29题详解】D

细节理解题。根据第三段 Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where I'd planted those flowers ...可知,由于条件艰难,作者对于郁金香能否开花已不抱希望,也就淡忘了它。故选 D

【30题详解】A

推理判断题。纵观全文可以发现,郁金香一直代表作者对与儿子归来的希望。寒冬代表儿子远离对儿子的思念,郁金香开花代表与儿子重逢的希望。故选 A

【31题详解】B

主旨大意题。文中郁金香和与儿子重逢的希望两条线相互交织,在艰难的情形中仍等待重逢的希望,因此栽花、艰难与希望是两个关键词,故选 B,既提到 planting, winter 也提到 hope。 D 篇是一篇说明文。短文介绍了学生债务成全球性问题 ,各国都在寻求解决方案。

【32题详解】C

推理判断题。由第一段"In America, the country's overall student debt reached a record of \$1.6 trillion in 2019. The average person with student loan debt owed between \$20,000 and \$25,000. A recent Japanese government report says it has been lending over \$9 billion yearly to students since 2010. Similar conditions exist in Africa and South America."可知,在美国,2019年全国学生债务总额达到了创纪录的 1.6 万亿美元。平均每个学生的助学贷款在 2 万到 2.5 万美元之间。日本政府最近的一份报告说,自 2010年以来,日本每年向学生发放的贷款已经超过 90 亿美元。非洲和南美洲也存在类似的情况。所以判断出作者通过展示一些统计数据介绍学生贷款的问题。故选 C 项。

【33题详解】A

细节理解题。由倒数第三段"They found that, overall, sudden debt relief greatly improved the borrowers' lives. Not only did they have more money, but they were more likely to move to a new area and seek better paying work."可知,他们发现,总的来说,突然的债务减免极大地改善了借款人的生活。他们不仅有更多的钱,而且更有可能搬到一个新的地区,寻找更高收入的工作。所以债务减免肯定会给借款人带来一些好处。故选 A 项。

【34 题详解】D

推理判断题。倒数第三段讲到 debt forgiveness 对贷款的学生总体上是有好处的,而由倒数 第二段"Yet the professors' research doesn't include what might happen to financial institutions or the overall economy if debt were totally forgiven. It only looks at how debt forgiveness would help the borrowers. They warn of some other possible negative effects."可知,他们的研究不包括如果完全免除债务,金融机构或整个经济可能会发生什么。它只着眼于债务免除将如何帮助借款人。professors 还警告说,还有其他一些可能的负面影响。由此判断出教授们对是否免除债务的态度是谨慎克制的。故选 D 项。

【35题详解】B

主旨大意题。由第一段"Student loan (贷款) debt has become a worldwide problem."学生贷款债 务已经成为一个世界性的问题。由第三段"To solve the problem, many countries are seeking their ways."为了解决这个问题,许多国家都在寻找解决方案。所以短文主要是关于不断增长 的全球学生债务促使各国寻找解决方案。故选 B 项。

本文是说明文。讲述了几条有效回应被拒绝的方法。

【36题详解】E

空格前 Every "no" indicates a door closed to you 讲到被别人拒绝意味着哪些以及它的消极影响。因此培养有效的回应能力很重要。故选 E。

【37 题详解】B

空格前讲到培养自信是关键。排斥只是他人的回应或观点。没有你的合作这是无力的。故选 B。

【38题详解】C

空格前讲到名人们被拒绝的时候也很难过,但是多数人不会告诉自己:自己有多糟糕。因此建议你也要练习积极的自我对话。空格后面的 builds yourself up 和 positive 是同义词。故选 C。

【39题详解】G

空格后 Instead, they view it as an opportunity to further understand human relationships and inner strength.相反,他们认为这是一个进一步了解人类关系的机会。instead 表示转折。说明 G 项: 那些改变拒绝的人明白,拒绝不是经历损失。而是机会。故选 G。

【40题详解】D

空格位于句首,起到总结本段的作用,空格后 You can feel the pain as you like, crying or locking yourself in, but don't let it become a long-term visitor.讲到你可以感受它带来的痛苦,但是不要 长期沉浸在其中。说明 D 项:关于拒绝你感受到不开心是很正常的。故选 D。

第三部分 语言知识运用

41.B 42.C 43.A 44.C 45.A 46.A 47.B 48.D 49.A 50.C

51.D 52.B 53.C 54.D 55.B 56.A 57.C 58.D 59.B 60.D

41.B 根据下文 the shark quickly swam across the tank, attacked and ate the smaller fish 语境得 出答案。因为鲨鱼看到钓饵鱼,快速游过来攻击吃掉小鱼,跟我们期待的一样。

42.C 根据下文语境 creating two ______ parts.得知此处 inserted ..into 插入一块玻璃纤维 板隔开。

43.A 根据下文语境 on one side of... on the other 得知。一块玻璃纤维板隔开成为两个独立的 区域。

44.C 根据下文 Again, the shark quickly ____45__ 以及常识简单推理推断,这块板是透明的, 才看得到另一区域的鱼。transparent 透明的。

45.A 根据上下文 knocked 可推断,看到鱼攻击。

46.A 根据下文 because it knocked hard against the fiberglass 简单推理判断, 撞到板反弹。 withdrew 为 withdraw 过去式意为"抽回, 撤退" (pull back)。

47.B 根据上文 a strong piece of fiberglass 得知,这是一块牢固的玻璃纤维隔板。

48.D 根据上文 knocked hard against the fiberglass 得知,重复这种行为。

49.A 根据下文"Meanwhile, the bait fish swam around <u>50</u> in the second part. Eventually, the shark abandoned <u>51</u> of hunting."中的 swam around 和 abandoned 得知,没有成功。

50.C 根据下文 wherever they wished, free from harm 得知,鱼自由游动,毫发无伤。

51.D 根据下文 but the shark didn't attack.得知鲨鱼放弃猎到小鱼的希望。

52.B 根据下文 made fewer attempts to attack the fish 得知,尝试越少,每次撞的力度越来越

小, 攻击性越小。aggressive 侵犯的, 敢做敢为的; allergic 过敏的; arbitrary 随意的。

53.C 根据下文 simply stopped attacking 得知,太累了就停止攻击。

54.D 根据下文 but the shark didn't attack. The shark was trained to believe 可知,此处是去掉 隔板。

55.B 根据下文语境 when no "real" barrier exists 得知,隔板就是障碍。distinction 区别,优待。

56.A 根据上文 Meanwhile, the bait fish swam around <u>50</u> in the second part.可知, 鲨鱼一直觉得有障碍,放弃攻击鱼自由自在游向任何地方。

57.C 根据上文语境, 鲨鱼经历的过程。

58.D 根据上文 The shark was trained to believe, 推断我们也是一样"认为"。

59.B 前后逻辑关联, even when no "real" barrier exists between where we are and where we want to go, we <u>60</u> see it in our heads 是对前文的解释。

60.D 根据全文语境 可知我们脑海中一直存在着障碍。constantly: all the time 始终,一直。 57-60 最后一段含义:我们中的许多人,在经历挫折和失败后,会从情感上选择放弃,并停 止尝试。好比这个故事中的鲨鱼,因为过去失败过,所以就觉得永远不会成功。换句话说, 我们经常会在我们的脑中看到一个障碍,即使我们所在的位置和我们想要达到的位置之间并 没有"真正的"障碍。

61.making62.a63.dresses64.(has) harvested65.displayed66. their67.admiration68.but69. with70.increasingly

漳州市 2020 届高三毕业班高考适应性测试英语试题参考答案第 4页(共 8页)

第四部分 写作 ^{第一节}

Childhood is an unforgettable time full of funny and <u>amazed</u> stories. <u>Be</u> a child, I wrote my amazing Being last will. All my toys <u>are</u> to go to our cat; my room — to Tom, the local beggar who always said were "hi" to me <u>kind</u>. My textbook about politeness was to go to my brother, <u>so</u> we had had a fight not kindly because/as/for/since long before. I brought the list to my aunt, who was <u>the</u> lawyer. She sent <u>copy</u> of my list to all our a copies relatives and then put the original on her desk in to a frame. That way, I^ laughed at by not was only my family but all <u>my</u> customers. her

第二节

One possible version

Dear Jack,

I am writing to tell you I can't go to Australia as planned this winter vacation.

You've probably heard that novel coronavirus broke out in China in January. Since then we have been staying at home to avoid face-to-face interaction and help prevent the spread of the virus, which leaves me with no choice but to break our arrangement. Despite this, I didn't find my lengthened holiday frustrating and boring. Not only am I fully occupied with online lessons, but I also do indoor exercise to build my body up. Plus I carefully follow the advice offered by medical professionals, learning how to keep personal hygiene.

Sorry again, but I do long for a happy journey with you another day.

Yours, Li Hua

录音原文:

Text 1

W: I haven't been able to do any outdoor exercise in the last few days.

M: I feel a bit bored being shut indoors all the time. I wonder when the rain will stop.

W: Well, I wish it would clear up soon. I hate those wet days.

Text 2

W: Hi, it's Jane. I'm having a bit of trouble with my computer again.

M: Is it the same problem?

W: No, the screen's fine now, but **nothing happens when I press the keys on my keyboard.** And the mouse seems OK.

Text 3

W: Happy anniversary! Wow, forty years of marriage. That's a long time.

M: Well, I still remember when your mother and I were getting married. And then a year later, you came along.

Text 4

W: Did you sign up for next month's business meeting?

M: Not yet, I plan to send in my registration tomorrow.

W: You'd better do it soon. Friday is the last day for registration.

Text 5

W: Hello. I'm calling about a notice for a piano teacher that was on the board at college.

M: Oh, yes. Have you been teaching piano for a long time?

W: Well, for over ten years.

Text 6

M: Why don't we play a round of (打一场) tennis? ⑥Do you have time to play after lunch this Friday?

W: I would really like to play. Unfortunately, I can't. I have to work late again.

M: You shouldn't work so hard, Jean. You need to get out and have some fun.

W: No kidding! I think I might quit this job. **7**I am so stressed and I don't have time to relax and enjoy the things that I used to.

Text 7

M: Good evening, Marie. How's everything going with your bread factory? **③I am in the area** and thought I'd come by to see how the new baking system is working.

W: Oh, I find that the system you sold us is fantastic. It's a lot more convenient to have the bread shaped and baked automatically.

M: I'm sure it is worth the money. It saves time and cuts back on flour use and it should increase your production.

W: Hopefully. We received large orders last week, and I'm sure we can meet the deadline this time.

M: **9**So are you available this evening?

W: Of course, yes. **9You can come any time you like.**

M: That's great. See you!

Text 8

M: Mum, I got trousers, a jacket and a shirt to wear to Jason's wedding. I've put them on so you

can have a look.

W: Good. You need to dress smartly. (10)I'm sorry I couldn't go shopping with you.

M: So, what do you think?

W: Well, (11)the jacket's a bit big but you might grow into it, I suppose.

M: I've stopped growing, Mum. I couldn't find a smaller one. Anyway, I like it and I've grown out of my other one. The trousers are good though, aren't they?

W: Well... I'm not sure.

M: (10)I went to loads of shops and tried lots of things on.

W: (12)Can you send the trousers back?

M: (12)I can. But I think they're OK.

W: Well, OK, but take them off now. Go and change into your jeans again before you get them dirty.

M: I'll hang them up and I'll decide tomorrow.

Text 9

M: Hello, Mary. I wonder how I can get to your place.

W: Well, (13)when you get to Waterloo Station, take the underground to Regent's Park. (14)I'll meet you there at the gate, which stands out so much that you can't miss it. By the way, when are you leaving?

M: I'm ready now. (16)I'll take the train at 11:30. So should I take the underground at the station?

W: That's it. Take the Bakerloo Line to Regent's Park. It's only about four stops.

M: OK, I'll be there soon.

W: Oh, by the way, I'll be with Tom, and (15)we're going to play badminton later at the club. The gym is modern and quite bright and you can also enjoy special service. Oh! But look, if you want to catch your train, you'd better go now. It must be nearly 11:00 already.

M: Wow! You're right. I didn't realize it was so late. I'd better take my luggage right now and run. (16)It will take me one hour to get there by train. See you!

Text 10

W: Hello, I'm Diana, owner of Diana Hall, an organic food restaurant. Organic food is food that is natural. It hasn't been grown using chemicals. For the first time, any product that is marked "all organic" must contain 100% organic material. (17)A product that calls itself "organic" must be at least 95% organic. And a product must contain 70% organic material to claim that it is "made with organic" substances. Organic food includes meat, as well as fruit, vegetables, grains and even dairy products.

(18)I remember going to my grandmother's house when I was a teenager. She had a wonderful garden where she grew fruit and vegetables. I remember picking an apple from her tree, and thinking it was delicious. She used no chemicals. (18)So I suppose it was from there that I became interested in organic food.

I use only organic products in my restaurant, and we serve a wide variety of foods for different people. (19)And we offer late breakfasts, but at weekends lunches only. (20)More and more people prefer food that has been grown without using chemicals. They consider organic food healthier. They're also noticing that organic food tastes better.

W: Would you like to see a Chelsea match this weekend? I could get you some tickets. M: Fantastic! Thank you. W: You're welcome. By the way, (15)I've made a reservation for lunch for you and Danny at a French restaurant nearby. Is that OK?

M: That sounds good.

W: Well, (16)I'll find out where Danny is and let him know you're here.

M: Fine.