# 雅礼中学 2020 年下学期高一月考(一)英语答案及解析

第一部分 听力

参考答案

1-5 BBAAB 6-10 ACBCC 11-15 BCBBA 16-20 ACBBA

听力原文

Text 1

W: When will you go back to Beijing with your mother?

M: Our plane will take off at 9 am and arrive at 11 am. My father and my sister will go to the airport to pick us up.

Text 2

W: Excuse me. Could you tell me where the doctor's office is?

M: Yes, it's on the second floor, beside the lift. If you still can't find it, you can ask a nurse to take you there.

Text 3

M: Hi, Cindy. Have you seen the interesting film? It's really good.

W: I didn't get a ticket. But you were very lucky.

Text 4

M: Wouldn't it be great if we could **go skating** together today?

W: I'm sorry, but I have to help my mother do some washing after finishing my homework in the morning. Can we **make it this afternoon**?

Text 5

W: Why did you arrive at our company so late yesterday? The boss was angry.

M: My car broke down halfway. It took me 30 minutes to get it repaired.

Text 6

W: Jack, can I borrow your digital camera?

M: Is this for your school trip or a friend's party?

W: It's **for our school magazine**. The first issue was published last Monday, and the second one was last Friday.

But it's going to be an online magazine this Friday.

M: What's wrong with the paper magazine?

W: On the one hand, using paper is too expensive. On the other hand, an online magazine is more convenient.

M: Well, compared to skimming the news on the Internet or in newspapers, I would rather listen to it on the radio.

Text 7

M: It's 3 o'clock. I have to leave early so I can't go to Xi Hu Garden with you this afternoon.

W: What's up?

M: Well, I have to go to a lecture by a famous professor. He was invited to our school to make a speech about the mysteries of the universe. You know I am very interested in space.

W: Have you prepared some questions?

M: Yes. I surfed the Internet last night and took a lot of notes. Oh, you know what? The professor is from Beijing University. Will you go to the lecture with me?

W: But I'm not the student of your school. Am I allowed?

M: It's open to everyone. We only have one hour left. Hurry up!

W: OK!

Text 8

M: I just received an email from one of my high school friends.

W: That sounds great.

M: Well, actually, I haven't heard from him in ages.

W: To tell the truth, I've been out of touch with most of my old friends. Only one or two still keep me posted about what they are doing.

M: I know. It's really hard to keep in touch when people move around so much.

W: That's right. But you're lucky to be back in touch with your friend again.

M: Yes. He plans to organize a party and invite all our high school friends to attend.

W: That sounds interesting. When will he hold the party?

M: Next Sunday. The weather forecast says it will be sunny that day.

W: OK. Enjoy yourself.

Text 9

W: Hi, what can I do for you?

M: I'm interested in the apartment in Marine Drive. Could you tell me something about it?

W: It's on the second floor of a beautiful, four-storey building. It has **two bedrooms** and a large living room. You can enjoy a great view of the sea through the windows in the living room. **The kitchen and bathroom have recently been painted.** 

M: Is there any furniture?

W: Yes. There is a television in <u>each bedroom</u> and one in the living room. Air-conditioners, washing machine, fridge are all fitted, too.

M: That's OK. Does it have heating?

W: Yes. Another good piece of news is that the heating fee and Internet fee is included in the rent.

M: That sounds great! Does it have a parking space?

W: No, but there's plenty of parking nearby.

M: OK. How much is the rent?

W: It's US\$2,500 a month. But if you pay yearly, you can have it at US\$2,200 a month.

M: That is a little expensive. Can I have it at US\$2,000 if I pay yearly?

W: OK. It's a deal.

Text 10

In 2011, a man named Gjorgi Selkov watched a video that changed his life. He was at home browsing the Internet. Then he came across the official video for Earth Hour. He was shocked by the idea that millions of people around the world could unite for the same purpose — that by turning off their lights for one hour, they could show they cared. He immediately thought his country of Macedonia should be a part of the event.

But people and media companies throughout the country had never even heard of Earth Hour, let alone participated in it. So Selkov started small, sending the video to TV stations and websites. Eventually the media began writing articles about Earth Hour. They wanted to call on people to join the movement and be a part of climate action. The following year, the Earth Hour Global team took notice of Selkov's actions, and asked him to become the Earth Hour country manager for Macedonia. He happily accepted.

With a new title, Selkov aimed at not only promoting Earth Hour, but also arranging events and activities throughout the country. He wanted to **raise public awareness about climate change**. It took a while, but eventually the government built a park as a landmark to Earth Hour in his country.

#### 第二部分 阅读理解

#### A 篇: 21-23 BDA

【文章大意】本文是一篇应用文,主要是向读者介绍四部影片。

- 21.B 【解析】细节理解题。根据 Bright Star 中的"Steve Martin and. Edie Brickell wrote this bluegrass-and-Americana musical"及"Cort, 138 W. 48th St. 212-239-6200. In previews."可知,可以在 Cort, 138 W. 48th St. 欣赏美国音乐,故 B 项正确。
- 22. D【解析】细节理解题。根据 The Father 中的信息"Previews begin Oct 28, 2019", 而并没有"In previews"可知, The father 这部影片现在还未处于试看中, 故 D 项正确。
- 23. A 【解析】推理判断题。通读文章内容可知,本文主要是向读者介绍四部影片,故 A 项正确。

# B篇: 24-27: CDBC

【文章大意】本文是一篇记叙文。我和三个孩子以及我的母亲居住在一起。圣诞前夜,我熬夜未睡,意外发现母亲也未入睡,当我们回忆往事时,她失声痛哭。

- 24. C【解析】细节理解题。根据第一段第一句中的"Lincoln was about seven, Brendan was three and Kristen was a baby"可知,作者有三个孩子,故 C 项正确。
- 25. D【解析】推理判断题。根据第三段中的"and how I wished that Dad could have lived to see his grandchildren"可推知,作者的父亲已经去世,故 D 项正确。
- 26. B【解析】推理判断题。根据最后一段中的"Finally, great tears rolled down her face and she cried, '...That time and that Christmas have been a burden on my heart for twenty-five years. I wish your dad were here so I could tell him how sorry I am for what I said.'"可知,母亲想起了以前圣诞节的事,对自己所做的事感到难过,因此 无法入眠,故 B 项正确。本题也可用排除法解题。A 项和 D 项在文中未提及,C 项是文中的内容,但并不是作者母亲无法入睡的原因。
- 27. C【解析】推理判断题。根据最后一段母亲所说的话" That time and that Christmas have been a burden on my heart for twenty-five years. I wish your dad were here so I could tell him how sorry I am for what I said"可推知,母亲想起了以前圣诞节的事,对自己所做的事感到难过;据此可以判断,下文将叙述发生在作者父母身上的故事,故 C 项正确。

### C 篇: 28-31 DDBC

- 28.D 细节理解题。根据第三段第二句可知,如果你住在家里,爸爸妈妈竭尽全力溺爱你,你就不太可能知道如何洗衣服、做饭或平衡收支。画线句为进一步的总结,据此可推知,画线句意在表达,过度依赖父母会使孩子丧失做事情的能力,故 D 项正确。
- 29.D 细节理解题。根据第四段第二、三句可知, 自 20 世纪 40 年代起, 有超过 30%的 25 至 29 岁的人与父母或祖父母一起住在家里; 但即使和家人同住, 他们也很成熟。故 D 项正确。
- 30.B 主旨大意题。根据第四段末句"The truth is that we've simply become lazier as parents."
- 并结合全文其他内容可知,本文主要论述了由于父母的过分宠爱和懒得教孩子们生活技能,现在许多千禧一代的孩子不能独立,不知道如何洗衣、做饭、管理生活收支等。故 B 项正确。
- 31.C 推理判断题。根据本文最后一句可知,接下来的问题是,我们如何鼓励年轻人以非环境驱动的方式"成年"。据此可推知,下文将介绍家长如何鼓励孩子们承担生活的责任,故 C 项正确。

#### D 篇: 32-35 CDAD

- 32.C 细节理解。根据第一段第二句可推知,作者家人对名人的八卦新闻不感兴趣,故选 C。
- 33.D 细节理解题。根据第三段第四、五句可知,作者突然明白,名人都是些普通人,只不过他们从事着看似光鲜、收入丰厚的工作,故选 D。
- 34.A 推理判断题。根据最后一段最后一句可知,作者更喜欢以那些虽生活在社区里,但能做出不平凡事情的普通人为榜样,而不是那些虽生活在 Berverly Hills 而事实上很平庸的人,结合选项可知选 A。
- 35.D 推理判断题。根据本文可知,在作者看来名人只不过是受大家关注的普通人,我们需要以正确的态度去看待他们,故选 D。

#### 七选五: 36-40 CEGBF

本文是说明文。文章介绍了沟通技巧之积极倾听。

36.C。C 项中的 done by two people on their own 与本空前的 guided by a third person 构成对比关系。故选C。

37.E。根据本空前一句 You should avoid thinking about what to say next or whether what the speaker is saying is right.可知,E 项"反之,你要将注意力集中在理解对方所说的内容上面"符合语境。

38.G。G 项中的图哈特指代本空前一句中的 repeat the main points of what he or she just said。本空后一句中的 It 指代 G 项内容"这样做能使说话者了解到你对其所说内容明白了多少"。

39.B。根据本空后一句 From there, the two people switch back and forth until they have both fully heard and understood each other 可知,B 项"然后,说话者与聆听者角色互换"符合语境,两者语意上为承接关系。40.F。F 项中的 this pattern 指代本空前一句 They react to each other based on what they expect the other

#### 完形填空:

#### 参考答案: 41-60 CADBC BDABC DBDAC DBCBD

person to say rather than on what is actually said。故选 F。

【解析】本文是一篇人物传记。文章讲述的是韩国画家 Young-Sung Kim 的成才经历以及他的作品。

【41 题】C。考查名词。A. kids 孩子;B. plants 植物;C. animals 动物;D. toys 玩具。Young-Sung Kim的大部分作品描绘的都是小动物和人造物件之间的互动。故 C 项切题。

【42 题】A。考查动词。A. attracted 吸引; B. confused 困惑; C. frightened 使害怕; D. attacked 攻击。而他表示,自己从小就对昆虫、爬行动物和两栖动物十分着迷,会把它们关在房间里,当作绘画对象。故A 现在故切题。

【43 题】D。考查动词。A. feeding 饲养;B. counting 计数;C. training 训练;D. painting 绘画。而他表示,自己从小就对昆虫、爬行动物和两栖动物十分着迷,会把它们关在房间里,当作绘画对象。故 D 项切题。

【44 题】B。考查动词。A. managed 管理,负责; B. decided 决定; C. agreed 同意; D. demanded 需要。 从那天起,他决定成为一名画家。故 B 项切题。

【45 题】C。考查形容词。A. promising 有前途的; B. amazing 让人惊奇的; C. challenging 有挑战的; D. impractical 不切合实际的的。要想画好它们的结构和颜色,并不容易,所以比他原来想象的更具有挑战性。故 C 项切题。

【46 题】B。考查状语从句。 A. even if 即使; B. so that 为了……; C. unless 除非; D. while 当……时候。 难度远远超乎我的想象。我向自己保证,长大后去艺术院校接受培训,目的是把它们完美地画出来。此处是 so that 引导的目的状语从句,故 B 项切题。

【47 题】D。考查副词。A. Surprisingly 令人惊讶地; B. Basically 主要地,基本地; C. Naturally 自然地; D. Unluckily 不幸地。不幸的是,Young-Sung Kim 的父母并不赞成他把学习重心放在艺术上,因为担心他找不到好工作。故 D 项切题。

【48 题】A。考查动词。A. fearing 害怕;B. assessing 评估,评价;C. suggesting 建议;D. predicting 预测。不幸的是,Young-Sung Kim 的父母并不赞成他把学习重心放在艺术上,因为担心他找不到好工作。故 A 项切题。

【49 题】B。考查名词。A. requirement 要求; B. opposition 反对; C. comment 评论; D. announcement 宣布。高中时, 父母的反对让 Young-Sung Kim 更加叛逆。故 B 项正确。

【50 题】C。考查动词词组。A. turned away 避开,解雇; B. settled down 定居,安定下来; C. gave in 屈服; D. took over 接管。这样过了两年,Young-Sung Kim 的家人终于做出妥协,允许他追求自己的梦想。故 C 项切题。

【51 题】D。考查动词。A. promised 答应,B. reminded 提醒;C. informed 告知,D. convinced 使确信。

Young-Sung Kim 最终向父母证明,他们的决定是正确的。故 D 项切题。

【52题】B。考查形容词。A. similar 相似的; B. right 正确的; C. quick 迅速的; D. normal 正常的。Young-Sung Kim 最终向父母证明,他们的决定是正确的。故 B 项切题。

【53 题】D。考查动词。A. needs 需要;B. requires 要求;C. trusts 相信;D. loves 爱。从事自己最热爱的事业不仅能让他谋生,还让他成为世界上最受推崇的超写实画家。故 D 项切题。

【54 题】A。考查形容词。A. realistic 现实的; B. international 国际的; C. impressionistic 印象派的; D. simple 简单的。从事自己最热爱的事业不仅能让他谋生,还让他成为世界上最受推崇的超写实画家。故 A 项切题。

【55 题】C。考查副词。A. just 仅仅; B. seldom 很少; C. even 甚至; D. yet 还,已经。Young-Sung Kim每天作画时间超过 12 小时,甚至连周末也是如此,即便如此。故 C 项正确。

【56 题】D。考查形容词。A. balanced 平衡的,均衡的; B. magical 魔术的; C. positive 积极的,肯定的 D. excellent 优秀的,极好的。尽管 Young-Sung Kim 的现实主义画作令人叹为观止,但他本人却从来不觉得百分之百满意。故 D 项切题。

【57 题】B。考查形容词。A. popular 受欢迎的; B. content 满意的; C. busy 忙碌的; D. familiar 熟悉的。 尽管 Young-Sung Kim 的现实主义画作令人叹为观止, 但他本人却从来不觉得百分之百满意。故 B 项切题。

【58 题】C。考查动词。A. charges 指控,要价;B. progresses 进展,进步;C. scores 得分;D. improves 提高。他给自己的几十幅画作打分,满分是 100 分,没有任何一幅作品超过 90 分。故 C 项切题。

【59 题】B。考查代词。因为他本人从来不觉得百分之百满意自己的作品,所以他在给自己作品打分的时候,没有一份作品上了 90 分。故 B 项切题。

【60 题】D。考查动词。A. face 面对; B. express 表达; C. enjoy oneself 玩得高兴; D. better 更好。Young-Sung Kim 希望自己能表现得更好,尽可能接近 100 分。故 D 项切题。

## 语法填空:

#### 解析

- 61.himself.考查代词。根据句意和搭配,此处需用反身代词,故填 himself;
- 62.what.考查连词。根据句意和搭配,此处需用连词,填 what, 引导宾语从句;
- 63.swam.考查谓语动词的时态。前有连词 As,故填谓语动词;根据上下文,此处需用一般过去时,故填swam:

64.greater.考查形容词的级别。此处需用形容词, 根据空格前的 even 和句意, 此处需用比较级, 故填 greater; 65.the.考查冠词。根据上文的 one 和下文的 others,此处需填冠词 the;

66.to deal.考查非谓语动词。根据固定搭配 offer to do sth(主动做某事),此处需填 to deal;

67.was taken.考查谓语动词的时态和语态。前有连词 and,故填谓语动词;根据上下文,此处需用一般过去时,且用被动语态,故填 was taken;

68.realizing.考查非谓语动词。由于前已有谓语动词 opened,但全句无连词,故填非谓语动词;根据所给词和逻辑主语 Mike 的主被动关系以及主句谓语动词 open 的时间关系,填 realizing;

69.fortunate.考查词性转换。根据上下文,此处需用形容词,故填 fortunate;

70.for.考查介词。根据句意和搭配,此处需填 for,构成搭配 for the rest of one's life。

## 创意填空

#### 解析

71. potential 72. balanced 73.secondary 74.advance 75.normal

76. confidence 77.anxious 78. offered 79.was started 80.to be appointed

81.promising 82.argument 83.less advanced 84.confusion 85.continuous

# 写作范文:

Dear Wang Li,

I am so glad to receive your letter. I feel so encouraged to read about the excellence of your teachers and classmates. Here I want to share with you something about my head teacher, Mr. Li, who has inspired me in my school.

He is knowledgeable, and what he teaches us can hugely open our horizons. He is self-disciplined and can also help us get well-organized. Thanks to that, our class has been running properly in such a short time. Last but not least, he is really caring and thoughtful. Most of us students are moved by his kind consideration.

The above is what I want to share with you about my teacher who I admire so much. Look forward to hearing from you about more amazing things happening around you!

Yours, Li Hua