(江蘇專用)2020高考英語二輪復(fù)習(xí)專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二)_第1頁
(江蘇專用)2020高考英語二輪復(fù)習(xí)專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二)_第2頁
(江蘇專用)2020高考英語二輪復(fù)習(xí)專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二)_第3頁
(江蘇專用)2020高考英語二輪復(fù)習(xí)專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二)_第4頁
(江蘇專用)2020高考英語二輪復(fù)習(xí)專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二)_第5頁
免費(fèi)預(yù)覽已結(jié)束,剩余2頁可下載查看

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、專題限時(shí)檢測(二十四)閱讀理解D篇增分練(二) (共2篇,PM時(shí)20分鐘) AThe United Nations Climate Change Conference takes place next week in Poland. About 20,000 people from 190 countries are expected to take part in the conference. There, world leaders will debate how to limit climate changethe weather eventslinked to slowly risi

2、ng temperatures on Earth. They will discuss ways to reduce carbon emissions ( 排放物 )and other pollution which, scientists say, can give rise to long-term changes to our planet.For environmentalists, one area of concern is South America's Amazon rainforest. Brazil holds about 60 percent of the Ama

3、zonrainforest. It is also the most biodiverse country on Earth, with more than 56,000 species of plants, 1,700 species of birds, 695 amphibians, 578 mammals, and 651 reptiles. Studies have shown that the Amazon takes in as much as 2 billion tons of carbon dioxide a year and releases about 20 percent

4、 of Earth's oxygen.Scientists wonder whether the rainforest will be protected under Brazil's next president, Jair Bolsonaro, who began to take office on January 1,2019. Bolsonaro had said that his country should withdraw from the 2015 Paris Agreement. Under the agreement, most nations promis

5、ed to reduce carbon emissions by 37 percent over 2005 levels by the year 2030. The president-elect claims a mandate ( 授權(quán) )from voters to develop land for agriculture and other purposes. He said that Brazil's rainforest protection is standing in the way of economic success.Scientists say deforest

6、ation is a major reason for climate change. Studies have linkedrising temperatures to the destruction of forests. Scientists worry about thefuture of the Amazon. New Brazilian government records show the speed of deforestation has increased over the past year.Carlos Nobre, a climate scientist at the

7、 University of Sa o Paulo, told theAssociated Press that it is almost impossible to say just how important the rainforest is to the planet's living systems. Some scientists call the Amazon“the lungs ofthe planet ” . They liken it to human lungs. Each treetakes in and stores carbondioxide from th

8、e air around it. The trees also release the oxygen we need to live.The Amazon, the world's largest rainforest, also creates weather. Billions of trees pull up water through their roots. Then the trees release water vapor into theair. The vapor forms a thick mist, made up of tiny drops of water.

9、These water particles move up into the clouds and later return to earth as rain. Scientists estimate that the Amazon creates 30 to 50 percent of its own rainfall.During the election campaign, Bolsonaro promised to ease protection for areas of the Brazilian Amazon set aside for native peoples and wil

10、dlife. He said that indigenous lands and nature reserves restrict economic growth."All these reservescause problems for development , “ he said. The president-elect also talked about taking away the power of Brazil's environmental ministry to enforce laws for protecting the environment.Paul

11、o Artaxo is a professor of environmental physics at the University of Sao Paulo. He said that if Bolsonaro keeps his campaign promises, then adeforestation of the Amazonwill probably increase quickly and the effects will be felt everywhere on the planet ”.However, senator-elect Luiz Carlos Heinze, n

12、oted that farmers are not invaders(侵略者),but producers. He blamed the past administrations for supporting native rights at the expense of farmers. "Brazil , " he said , “will be the biggest farming nation on Earth during Bolsonaro's years. ”Scientists warn that if the Amazon and other r

13、ainforests lose too many trees, this could affect rainfall and global climate. Nobre and others estimate that the “tipping " point (弓 I爆點(diǎn))for the Amazon system is 20 to 25 percent deforestation.Without enough trees to support the rainfall, the longerand bigger dry season couldturn more than hal

14、f of the rainforest into a tropical grassland.語篇解讀:本文是一篇說明文。眾所周知,亞馬孫熱帶雨林對整個(gè)地球的生態(tài)有著舉足輕重 的作用。其中,約60%勺部分位于巴西。而 2019年上任的巴西總統(tǒng)賈伊爾波索那羅承諾為了發(fā)展本國經(jīng)濟(jì)將允許農(nóng)民砍伐更多的熱帶雨林樹木,對此很多人感到憂心忡忡。1. What does the author say about the Amazon rainforest?A. It is home to more than 56,000 species of plants.B. It makes up about 60% o

15、f Brazil's rainforests.C. It creates 30 to 50 percent of the world's rainfall.D. It supplies about 20 percent of the oxygen to Earth.解析:選 D 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段中的"Stud ies have shown that the Amazon takes in as much as 2 billion tons of carbon dioxide a year and releases about 20 percent of Eart

16、h's oxygen."可知,亞馬孫熱帶雨林為地球供應(yīng)大約20%勺氧氣。故選 D。2. Why does Bolsonaro want to withdraw Brazil from the 2015 Paris Agreement?A. Because he thinks it impossible to achieve.B. Because it is against his promises to his voters.C. Because he thinks it will sacrifice Brazil's economy.D. Because it wi

17、ll influence Brazil's rainforest protection.解析:選C推理判斷題。根據(jù)第二段中提到的亞馬孫熱帶雨林儲存二氧化碳和釋放氧氣的重要作用和第三段中的"Bolsonaro has said that his country should withdraw .He said that Brazil's rainforest protection is standing in the way of economicsuccess. ”可知,波索那羅想讓巴西退出巴黎協(xié)定是因?yàn)檫@一協(xié)定要求巴西減少二氧化碳的排放,這就意味著巴西要保護(hù)好其境內(nèi)

18、的熱帶雨林,但波索那羅認(rèn)為這種保護(hù)會(huì)阻 礙巴西經(jīng)濟(jì)的發(fā)展。故選Co3. Which of the following statements may Carlos Nobre agree with?A. The significance of rainforests is to be re-evaluated.B. The value of rainforests can not be overemphasized.C. It's unwise for Brazil to quit the 2015 Paris Agreement.D. It's wrong to link ra

19、inforests to the planet's living systems.解析:選 B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第五段中的"it is almost impossible to say just how important the rainforest is to the planet's living systems” 可知, Carlos Nobre認(rèn)為熱帶雨林對地球生命系統(tǒng)非常重要。故選Bo4. What is Luiz Carlos Heinze's attitude to Bolsonaro's campaign promises?A. Do

20、ubtful.B.Critical.C. Favorable.D.Concerned.解析:選C 觀點(diǎn)態(tài)度題。根據(jù)倒數(shù)第二段的內(nèi)容尤其是“He blamed the past administrations for supporting native rights at the expense of farmers. 'Brazil , ' he said, 'will be the biggest farming nation on Earth during Bols onaro's years.'"可知,Luiz Carlos Heinze

21、責(zé)備先前的巴西政府為了保護(hù)熱帶雨林地區(qū)而犧牲了農(nóng)民的利益,而且他認(rèn)為在波索那羅執(zhí)政期間,巴西會(huì)成為地球上最大的農(nóng)業(yè)國家。由此可推知,他對波索那羅的承諾是持贊同態(tài)度的。故選 Q5. What will probably happen if Bolsonaro's promises are carried out?A. Native peoples' shelters will no longer be protected.B. Brazil will surely see a rapid increase in its economy.C. Laws to protect the

22、 environment will be strengt-hened.D. Global warming will worsen because of deforestation.解析:選 D 推理判斷題。根據(jù)侄數(shù)第三段中的"if Bolsonaro keeps his campaign promises . the effects will be felt everywhere on the planet ” 和最后段中的“Scientists warn that . global climate.”可知,如果波索那羅信守了他的承諾,即為了發(fā)展巴西的農(nóng)業(yè)經(jīng)濟(jì),允許農(nóng)民砍伐更多的樹木

23、,這可能會(huì)導(dǎo)致亞馬孫的森林砍伐 量迅速增加,進(jìn)而對全球氣候產(chǎn)生影響,全球變暖問題將會(huì)惡化。故選D。6. Which is the most suitable title for this passage?A. Are Brazil's rainforests in danger?B. What threats the Amazon rainforest?C. Why is the Amazon rainforest important?D. Will Brazil's rainforests survive climate change?解析:選A標(biāo)題歸納題。文章重點(diǎn)講述 20

24、19年上任的巴西總統(tǒng)波索那羅承諾為了發(fā)展巴 西本國的經(jīng)濟(jì)要退出巴黎協(xié)定,允許農(nóng)民砍伐更多的熱帶雨林樹木,這會(huì)對全球氣候產(chǎn) 生惡劣影響。因此很多人對此感到擔(dān)憂。故 A項(xiàng)“巴西的熱帶雨林處于危險(xiǎn)之中嗎? ”作 本文標(biāo)題最佳。B(2019 無錫模擬)Stars blazed (猛烈地燃燒)in the sky above Spook like a milliontiny suns. They shone through the mists, which had during the last year - become thinner and weaker. At first, he had tho

25、ught the world itself was changing. Then he had realized that it was just his feeling. Somehow, by burning tin in his body for so long, he had permanently strengthened his senses to a point far beyond what other Allomancers could attain.The burned tin had begun as a reaction to Clubs's death. Sp

26、ook still felt terrible about the way he'd escaped, leaving his uncle to die. During those first few weeks, Spook had burned his metals as almost a self-punishment he'd wanted to feeleverything around him, take it all in, even though it was painful, or perhaps because it was painful.But then

27、 he'd started to change, and that had worried him. But, the crew always talked about how hard Vin pushed herself. She rarely slept, using pewter (白鏡)tokeep herself awake and alert.Spook didn't know how that worked he was no Mistborn,and could only born one metal but he figured that if burnin

28、g his one metal could give him an advantage, he'd better take it, because they were going to need every advantage they could get.The starlight was like daylight to him. During the actual day, he had to wear a cloth tied across his eyes to protect them, and even then going outside was sometimes b

29、linding. His skin had become so sensitive that each little stone in the ground felt like a knife jabbing ( 猛刺)him through the bottom of his feet. The cold spring airseemed freezing, and he wore a thick cloak (斗篷).However, he had concluded that these discomforts were small prices to pay for the oppor

30、tunity to become whatever it was he had become. As he moved down the street, he could hear people turning over and over in their beds, even through their walls.He could sense a footstep from yards away. He could see on a dark night as no other human ever had.1二.Always before, he'd been the least

31、 important member of the crew thedismissible boy who served as a handy man or kept watch while the others made plans.He didn'tfeel annoyed with them for that they'd been right to give him such simpleduties._ _ . Because of his street dialect, he'd been difficult to understand, and while

32、all the other members of the crew had been carefully picked, Spook had joined through the back door since he was Clubs's nephew.Spook sighed, sticking his hands in his trouser pockets as he walked down the too-bright street. He could feel each and every thread of the cloth.Dangerous things were

33、happening, he knew that: the way the mists lasted longer during the day, the way the ground shook as if it were a sleeping man, the periodically (周期性地)suffering a terrible dream. Spook worried he wouldn't be of much help in the critical days to come. A little over a year before, his uncle had di

34、ed after Spook fled the city. Spook had run out of fear, but also out of a knowledge of his lack of power._ . He wouldn't have been able to help during the campaign.He didn't want to be in that position again. He wanted to be able to help, somehow. He wouldn't run into the woods, hiding

35、while the world ended around him. He was sent to gather as much information as he could about the Citizen and his government there, and so Spook intended to do his best. If that meant pushing his body beyond what was safe, so be it.He approached a large crossing. He looked both ways down the interse

36、cting (交叉的)streets the view clear as day to his eyes.I maynot be Mistborn, and I maynot be emperor, he thought. But I' msomething . Something new. Something people would be proud of. Maybe this time I can help._ .語篇解讀:本文摘自美國奇幻小說迷霧之子。文章講述了 Spook經(jīng)過死里逃生之后下定決心改變自己的故事。7. What is the real“change"

37、 according to Paragraph 1?A. The thinner and weaker mists.B. The changing world.C . Spook's sensitive feeling.D . Allomancers' strengthened senses.解析:選 C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段中的"At first, he had thought the world itself was changing.”可知,起初他以為世界發(fā)生了變化,但是第一段第四句中的" he had realized that it was ju

38、st his feeling”表明他意識到并不是這樣,只是他自己的一種感覺而已。由此可知,真正改變的是Spook的感覺。8. Why on earth did Spook start burning tin?A. To make himself strong.B. To erase an emotional debt.C. To show his honor to Vin.D. To feel pain of his uncle.解析:選B 推理判斷題。根據(jù)第二段中的"Spook still fel t terrible about the way . die."和&quo

39、t;burned his metals as almost a self-punishment ”可知,他將燃燒錫看作對 自己的一種懲罰,目的是消除自己內(nèi)心的負(fù)罪感。9. What does the example of Vin serve as in Paragraph 3?A. A reminder of Spook's own pain.B. An encouragement to Spook's persistence.C . A comparison for Spook's burning metal.D . An implication of Spook&#

40、39;s own change.解析:選B 推理判斷題。根據(jù)第三段中的"he'd started to change, and that had worried him”可知,Spook意識到應(yīng)該改變自己,但是這讓他感到焦慮。本段第二句中的"how hardVin pushed herself ”可知,別人在他面前提及Vin是如何提升自己的,第四句中的“hefigure d that if burning his one metal could give him an advantage” 可知,他認(rèn)為如果燃燒一塊金屬能讓他獲得優(yōu)勢,那他最好繼續(xù)下去,因?yàn)樗麄冃枰?/p>

41、獲得的各種優(yōu)勢,因此,提及Vin的做法是為了激勵(lì)Spook繼續(xù)堅(jiān)持下去。10. What discomforts was Spook suffering when moving down the street? The shining daylight that almost made him blind. The little stones that jabbed him like a knife. The cold spring air that seemed freezing. The sleepless people that turned over and over in their beds. The awakened awareness of being unimportant when keeping watch. His street dialect that made him hard to understand.A .B.C .D.解析:選 A 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第四段中的"His skin had become so sensitive that eachlittle stone in the ground felt like a knife jabbing (猛刺)him through the bottom o

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論